7-10-2019
bewonersavond aardgasvrij Deventer Zandweerd
11-10-2019
start cursus IRIS Security Management
18-10-2019
dag 2 cursus IRIS Security Management
Naar Homepage
Officieel IRIS Security Management trainer
2-8-2019
Tijdens de bijeenkomst van de Commissie van Toezicht van de IRIS Security Management cursus heb ik gisteren uit handen van de voorzitter van deze commissie Henk in 't Veld en onder toeziende ogen van oa Bert Duijndam MSec de trainerslicentie voor IRIS Security Management ontvangen. Na eerst zelf de training te hebben gevolgd en hierna in co-trainerschap met Udo Jonker de cursus te hebben verzorgd, heb ik dit voorjaar de training zelfstandig gegeven. Op basis hiervan met het positieve advies van de Examencommissie en de positieve evaluaties van de deelnemers mag ik vanaf nu de IRIS Security Management cursus officieel zelfstandig verzorgen. Erg blij mee!
 
Project voormalig vliegveld Valkenburg
24-6-2019

Vandaag gestart met een mooie adviesklus op een zeer unieke locatie in Nederland: voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk. Bekend als thuisbasis voor de musical de Soldaat van Oranje. Hier wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld en daar mag ik in meedenken qua duurzame energievoorziening die in ieder geval aardgasvrij zal zijn. Zie ook: http://www.locatievalkenburg.nl/

Alle kandidaten van de IRIS Security Cursus geslaagd
24-5-2019

Alle 5 kandidaten van de IRIS Security cursus zijn vrijdag 24 mei geslaagd. Met weer mooie werkstukken heeft een ieder zich uitgeleefd in de risico's van verschillende organisaties en dit mooi vertaals naar een plan van aanpak. 

1 kandidaat kan vanwege zijn functie niet op de foto. 

Opdracht als initiatieven makelaar lokale energie coöperaties verlengd
19-4-2019

De provincie Overijssel heeft mijn opdracht als initiatieven makelaar lokale energiecoöperaties verlengd. In 2015 is de provincie gestart met een groep van initiatieven makelaars om duurzame energie initiatieven te ondersteunen. Vanaf die tijd ben ik hiervoor ook actief. Deze opdracht liep dit voorjaar af en inmiddels is een nieuw team geselecteerd bestaande uit 8 "makelaars". Voor meer informatie over IM@Overijssel, zie: https://www.imoverijssel.nl/

Idee van Overijsselse salderingsregeling goed ontvangen in Steenwijk
15-2-2019

Tijdens de meet up "duurzaamheid" van RTV Oost, in aanloop van de provinciale verkiezingen, heb ik in Steenwijk gepleit voor een "Overijsselse salderingsregeling". Mijn voorstel is dat Overijssel de meest eenvoudige en meest aaibare duurzame regeling ooit, de zogenaamde salderingsregeling voor zonnepalen, een nieuw Overijssels elan geeft. Zonnepanelen op je eigen dak en de stroom die je zomers te veel opwekt trek je op een ander moment weer van het elektriciteitsnet. Simpeler kan het niet, iedereen snapt dat!

Nu gaat Den Haag deze simpele salderingsregeling veranderen en minder gunstig maken. Jammer,  omdat je met deze regeling inwoners gemakkelijk bij de energietransitie kan betrekken. Daarom is mijn voorstel dat Overijssel zelf met de Overijsselse-salderingsregeling komt waarbij het niet uitmaakt of je de panelen op je eigen dak hebt liggen of dat de panelen op het dak van een ander worden gelegd. Denk aan daken bij boerderijen of op de dozen op de industrieterreinen. Grote winst, want inwoners worden actief betrokken bij de energietransitie, inwoners kunnen zo fors besparen op hun energierekening en met het geld dat zij overhouden hun huis te isoleren om vervolgens minder energie te verbruiken! Mijn voorstel is dat om dit te limiteren tot je eigen verbruik met een maximum van 10.000 kWh/jaar. Super interessant en het maakt niet uit of je in een koop- of huurhuis woont. Met wat creativiteit sloop je zo ook nog eens het asbest van de daken en leg je zonnepanelen terug. En zo gaan we ook nog eens minder zonnepanelen in de weilanden leggen.

Gedeputeerde Traag van provincie Overijssel vindt het ook een interessant idee en wil er nader op studeren. Ik ben benieuwd!

Zie ook: https://www.rtvoost.nl/nieuws/307534/Meet-up-duurzaamheid-in-Steenwijk-gedeputeerde-gaat-ingebracht-idee-onderzoeken


 

Begeleiding werkbezoek Tweede Kamerlid Chris Stoffer aan Enexishuis
22-2-2019

Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) heeft een bezoek gebracht aan het duurzame Enexishuis in Zwolle. Ik heb hem in het huis rondgeleid en meegenomen in de uitdagingen van de uitwerking van het Klimaatakkoord en aardgasvrije wijken, zoals we dat in de Zwolse wijk Berkum vorm willen geven. Netbeheerder Enexis en Netbeheer Nederland hebben hun rollen en uitdagingen toegelicht. Mooie gesprekken in een klein gezelschap.

Zie ook: https://www.enexishuis.nl/zwolle/blog-en-inspiratie/werkbezoek-tweede-kamerlid/

Inspiratiesessie met Gezondheidscentrum Zwolle 'k Voel me fijn
12-1-2019

Vandaag een betrokken team van kinder-professionals mogen begeleiden om hun toekomst verder uit te stippelen in een inspiratiesessie. Deze professionals zijn verbonden aan het Gezondheidscentrum Zwolle 'k Voel me fijn (zie https://www.voelmefijn.nl/ en helpen kinderen (en dus ook hun ouders) bij allerlei hulpvragen. Vandaag samen gekeken naar de volgende stappen om dit centrum uniek te maken en verder uit te bouwen. We hebben gewerkt op een mooie lokatie bij landwinkel De Huppe in Zwolle. Gaaf om te doen!

Schiphol loopt vast na een storing
28-7-2019
Eén storing en de geoliede machine van Schiphol liep deze week vast. Heel vervelend voor de passagiers en alle andere partijen die in deze keten de gevolgen voelden of nog gaan voelen.
 
Dit is echter wel een "mooi" voorbeeld waar we in de cursus IRIS Security Management ook op ingaan. We gaan met cursisten de dialoog aan over ongewenste gebeurtenissen die zouden kunnen gaan gebeuren. We kijken dan welke maatregelen je kunt nemen om die kans en/of de gevolgen van zo'n ongewenste gebeurtenis te verkleinen of zelfs helemaal weg te nemen. In deze cursus bieden we onder andere het IRAM-model aan (integraal risico analyse model). Een op zich simpel model die heeft veel inzichten verschaft over de basis en primaire oorzaken van een incident dat al heeft plaatsgevonden (zoals bij Schiphol nu het geval is) of van een ongewenste gebeurtenis die mogelijkerwijs kan plaatsvinden.
 
Er volgt nu een onderzoek hoe dit incident bij Schiphol heeft kunnen gebeuren. Met het IRAM-model kan in korte tijd al een heel goed inzicht worden gegeven in de directe en achterliggende oorzaken.
 
Ook benieuwd hoe dit risicomanagement systeem werkt? Kijk of de cursus IRIS Security Management voor u of uw medewerkers interessant kan zijn. Zie: http://www.iriscursus.nl
Afscheid genomen als voorzitter van Duurzaam Hoonhorst
28-6-2019

Gisteren afscheid genomen als voorzitter van Stichting Duurzaam Hoonhorst. Tijdens het Sproeifeest in 2009 ontstond samen met Antje Kingma en Evert Jan Hof het idee om met het dorp Hoonhorst (Overijssel) na te gaan denken over de leefbaarheid van het dorp. Een jaar later was de stichting opgericht en had het dorp de titel "Duurzaam dorp Overijssel" in de wacht gesleept met een mooi geldbedrag. Nu, 10 jaar later, zijn er ontzettend veel projecten gerealiseerd, van groot tot klein. Zoals een dorpskachel, een warmtenet naar de school, een dorpsdeelauto en -aanhangwagen, een duofiets, glasvezel in het buitengebied, inwoners die fors op hun energierekening hebben kunnen bezuinigen, een dorpshuiskamer, inmiddels een aantal aardgasvrije woningen en meer zonnepanelen dan inwoners. Hoonhorst won in 2015 de landelijke dorpsvernieuwingsprijs en werd in 2016 tweede bij de Europese verkiezingen. Een mooie en bijzondere periode! En ook het moment om af te ronden. Samen met Evert Jan gisteren op het erf van "Boerhoes" met bestuur en oud-bestuursleden stil gestaan bij deze 10 jaar en beiden zijn we benoemd in een nieuwe rol van "Raad van Advies" van Duurzaam Hoonhorst.
 

Training ISM 45 gestart
12-4-2019

Inmiddels is weer een nieuwe training IRIS risico management gestart met specialisatie voor mensen die in de security branche werken. Het is weer een leuke groep! 19 april is de volgende theoriedag en 24 mei is de examndag voor deze groep. Zie ook: www.iriscursus.nl

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6522730061567791104

Raad Opsterland stemt unaniem in met startnotitie energietransitie
10-12-2018

De gemeenteraad van gemeente Opsterland (Friesland) heeft unaniem ingestemd met de startnotitie "uitvoeringsplan energietransitie". Deze notitie, waar ik aan mee heb geschreven, geeft het proces aan hoe te komen tot een plan voor een energieneutrale gemeente Opsterland in 2035. In 2035 wil de gemeente evenveel duurzame energie opwekken als dat in de hele gemeente wordt verbruikt. Een zeer ambitieuze doelstelling. Dit te schrijven uitvoeringsplan wordt in het najaar van 2019 aangeboden aan de Raad.

Inschrijven kan weer voor IRIS Security Management opleiding
1-2-2019
De eerst volgende cursus IRIS Security Management® start op 12 april a.s. Met deze 3-daagse training (2 dagen theorie en een examendag) heb je een unieke doorstroommogelijkheid naar 3 verschillende Post-HBO opleidingen:
- DHM Security Management
- Security Techniek
- Security & Recht.
 
Voor verdere info en inschrijving zie: http://www.iriscursus.nl
Afscheid genomen van Enexis
14-1-2019

 

Vandaag gestart met het nemen van afscheid van Enexis, als eerste bij mijn eigen afdeling. In de vorm van een workshop over "klimaatverandering en energietransitie" met ongeveer 40 collega's van het X-team binnen Asset Management gestoeid over dit complexe vraagstuk. Met een actieve werkvorm gekeken naar waar wij zelf invloed hebben op oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Mooie discussies, te weinig tijd en met goed gevoel dag gezegd.

Per 1 februari ga ik mij volledige richten op mijn bedrijf TiMove.
 

 

Interactieve werksessie over rol van energiecoöperaties bij aardgasvrije wijken
7-2-2019

Op het Kennisfestival voor Lokale Energie Initiatieven (#KLEI19) in Zwolle hebben Gertjan Brand (Stichting Pioneering) en ik een presentatie gegeven over de rol van lokale energiecoöperaties bij aardgasvrije wijken en hoe verhoudt zich dit tot het bedrijfsleven en innovaties. Vanuit de wereldwijde problematiek met CO2 uitstoot zijn we via Parijs ingezoomd op het Nederlandse vraagstuk rond het Klimaatakkoord en de lokale RES. Hierna het praktijkvoorbeeld Berkum, de eerste wijk in Zwolle waar wordt gewerkt aan een energieneutrale wijk (lees aardgasvrij). Welke vraagstukken kom je tegen en kan een lokale coöperatie hier een rol in vervullen. En doordat zowel de overheid, de inwoners en het bedrijfsleven dit vraagstuk niet alleen kunnen oplossen zul je hier samen aan moeten werken. Een meer-partijen vraagstuk. Gertjan ging vervolgens in hoe het bedrijfsleven kan aanhaken en gaf hierbij voorbeelden vanuit een zestal gemeenten uit de kop van Overijssel. Hoe maak je een aanbod op maat? Hierna bleek aan de hand van een viertal stellingen dat de lokale energie coöperatie wel degelijk een belangrijke rol kan vervullen. 

Voor de presentatie kijk op: https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2019/02/aardgasvrije-wijken-en-de-rol-van-lokale-energieinitiatieven.pdf

Congres HIER-Opgewekt weer interessant
23-11-2018

Het HIER-Opgewekt congres voor energie coöperaties was weer een interessante bijeenkomst met hoge opkomst. In Bussum dit jaar. 's Morgens al op NOS dat energie coöperaties als kool groeien, een verdubbeleling in aantal coöperaties, aantal zonnepanelen dat is gelegd en in windmolens. Op alle fronten zit de wind er goed onder.

Leuke bewonersavond Brinkhoek Berkum
22-11-2018

Ook de Brinkhoek valt onder het project Berkum Energieneutraal. Eenmaal per jaar komt de wijkvereniging samen in theehuis De Agnietenberg en daar konden we het project Bekrum Energienutraal toelichten. Ook hier weer grote opkomst en veel enthousiame en goede vragen. Bijzondere wijk met allemaal vrijstaande woningen en vaak wat ouder. Interessante opgave om ook hier energieneutraal te worden. 

Netwerkbijeenkomst CO2 neutraal onderwijs
8-11-2018

Deze week heb ik mee mogen denken met het vraagstuk van CO2 neutraal onderwijs bij het Friese Poort College in Leeuwarden. Middels "design thinking" sessie met leuke groep mensen met hele verschillende achtergronden gewerkt aan een prototype. In onze groep kwamen we vooral uit op samenwerking tussen alle actoren in de keten (overheid, onderwijs, leerlingen en ouders en bedrijven). Via een spinnenweb maakte we visueel hoe veel lijntjes er tussen de partijen lopen. Leuk om mee te maken! Deze netwerkbijeenkomst was een initiatief van studenten Master Leiderschap van de Hanze University of Applied Sciences.

 

Zie ook: http://www.centrumduurzaamfriesland.nl/nieuws/co2-neutraal-onderwijs-heeft-de-toekomst/

Kickoff sessie energietransitie gemeente Opsterland
19-12-2018

Het een grote groep van 20 medewerkers van gemeente Opsterland hebben we een kickoff sessie over het thema energietransitie georganiseerd in het dorpshuis in Wijnjewoude. Na de aftrap door wethouder Rob Jonkman en een inleiding door Pieter de Kroon van Wijnjewoude Energieneutraal (WEN) zijn we aan de slag gegaan om informatie en ideeën op te halen. Dit heeft een zeer grote lijst informatie opgeleverd wat een mooie input is voor het projectteam van Opsterland om een uitvoeringsplan te maken om de gemeente in 2035 energieneutraal te maken. 

En nog eens 5 kandidaten geslaagd voor IRIS Security Management
7-12-2018

En op de tweede dag zijn ook alle 5 kandidaten geslaagd voor hun examen voor de opleiding IRIS Security Management, ISM 44. Ook vandaag weer boeiende onderwerpen en interessante inzichten. Nogmaals van harte!

Geslaagde tweede bewonersavond Berkum Energieneutraal
30-10-2018

Ook op de tweede grote bewonersavond van het project Berkum Energieneutraal mochten we veel inwoners ontmoeten. Nadat er 4 juli al 200 inwoners op de eerste avond waren, kwanen nu ook weer rond 200 met vele nieuwe gezichten. Mooi dat het project zo gaat leven in Berkum. En positieve sfeer met mooie vragen en discussies aan de tafels. In de download de presentatie van de avond.

6 geslaagde kandidaten IRIS Security Management
30-11-2018

Vandaag zijn op de eerste examendag van de opleiding IRIS Security Management (ISM 44) de eerste 6 kandidaten geslaagd. Mooie werkstukken en erg interessante discussies. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Nieuwe training ISM-44 gestart
19-10-2018

Op 12 en 19 oktober is de nieuwe IRIS Security Management training gestart. Een mooie en gevarieerde groep met in totaal 12 deelnemers vanuit verschillende bedrijven en instellingen. De twee-daagse zit erop. De deelnemers gaan nu aan de slag met hun werkstukken die eind november op de examendagen worden toegelicht. 

Wisselwerking stad en platteland
28-9-2018

Tijdens een informele bijeenkomst van bestuurders rond het thema "Overijssel op Streek" heb ik een presentatie gegeven over de wisselwerking tussen stad en platteland. Met de praktijk voorbeelden van Duurzaam Hoonhorst en Berkum Energieneutraal heb ik de rol en kracht van inwoners toegelicht. En hoe ga je als bestuurder en inwoner om met commerciele partijen die hele grote energieparken aan willen leggen in jouw wijk of dorp? Aan de hand van een grafiek met twee assen (omvang en eigenaarschap) is dit mooi inzichtelijk te maken.

Berkum Energieneutraal met stand op Sunday Fair Oranjefeest Berkum
16-9-2018

Op de Sunday Fair tijdens het Oranjefeest in Berkum stonden we met het project Berkum Energieneutraal ook met een stand. Veel wijkbewoners lieten zich informeren over het project. Leuk te merken dat al veel mensen nadenken hoe het straks moet als het aardgas gaat verdwijnen in de wijk. Hoe verwarm ik straks mijn huis en hoe kook ik de aardappelen? Het streven is om eind 2025 het aardgas af te koppelen in deze wijk van Zwolle.

Energiebroedplaats gemeente Haaksbergen
20-9-2018

Gemeente Haaksbergen wil samen met de inwoners meer duurzame initiatieven ontwikkelen. Middels Energiebroedplaatsen, waar inwoners worden geinspireerd en hun ideeën kunnen aangeven, worden allerlei plannen verzameld. Deze Energiebroedplaatsen worden door NMO georganiseerd. Als Initiatieven Makelaar namens de provincie Overijssel ben ik bij een aantal van deze  avonden betrokken geweest. 20 september was de laatste van deze 4 avonden in de wijk Veldmaat in Haaksbergen. Met ongeveer 15 inwoners mooie gesprekken gevoerd en er zijn mooie plannen gesmeed. Hopenlijk met een duurzaam vervolg!

Bijeenkomst Commissie van Toezicht IRIS Security Management opleiding
17-8-2018

Een keer per jaar komt de Commissie van Toezicht van de opleiding IRIS Security Management bijeen om de resultaten en evaluaties van deze opleiding te bespreken. Dit jaar zijn de resulaten van 2 opleidingen (ISM 42 en ISM 43) besproken. De kandidaten zijn erg enthousiast over de inhoud van de opleiding, de wijze waarop de trainers diestof overbrengen en de wijze waarop de trainers de kandidaten begeleiden bij het maken van hun werkstuk. De gemiddelde score in de evaluaties is 8,9. Verder is gesproken over de opleidingsontwikkelingen op het gebied security. De DHM opleiding (post-HBO opeidong op gebied vna security) en min of meer een vervolgopleiding na IRIS wordt per 1 januari 2019 verzorgd door opleidingsinstituut Soba.

Rondleiding D66 statenfractie Overijssel in Enexishuis Zwolle
11-7-2018

De statenfractie van D66 in de provincie Overijssel heeft een bezoek gebracht aan het Enexishuis in Zwolle. Ik mocht de groep als ambassadeur van het huis ontvangen, rondleiden en met hen discussieren over de energietransitie. Aardgasvrije wijken, wat te doen bij nieuwbouw en bestaande bouw, welke energiedragers zijn beschikbaar om warmte te leveren, de gebouw gebonden financiering en wat levert het ons allemaal op. En vooral ook gekeken naar de rollen van de overheid/politiek, de inwoners en bedrijven. Erg leuke sessie!

Deel van College B&W gemeente Zwolle op bezoek in Berkum
6-7-2018

Op vrijdag 6 juli kwamen onder andere 3 van de 6 wethouders van het nieuwe College B&W van gemeente Zwolle op "de dag van de verbinding" op bezoek bij het project Berkum Energieneutraal. Wethouders Monique Schuttebelt, Ed Anker, William Dogger en gemeentescretaris Ingrid Geveke lieten zich informeren over het project om in 2025 energieneutraal te zijn in de wijk Berkum (omvang 2000 woningen). Ik mocht samen met DeltaWonen de gasten ontvangen en rondleiden door de wijk. Leuke en ontspannen ontmoeting met mooie uitwisseling van ervaringen en uitdagingen.

200 inwoners Berkum bezoeken bewonersavond Berkum Energieneutraal
4-7-2018

In Zwolle is de wijk Berkum als eerste wijk van in totaal 16 wijken aangewezen om energieneutraal te worden. Dit jaar moet er een uitvoeringsplan worden gerealiseerd, waarna dit plan in uitvoering komt met als doel dat de wijk in 2025 energieneutraal is. Dat wil zeggen dat alle energie die de wijk dan nog verbruikt op een duurzame wijze binnen het gebied op een duurzame manier moet worden opgewekt. Zelf ben ik wijkbewoner en ook projectleider van dit gave project. Woensdag 4 juli hebben we een grote bewonersavond georgansieerd om inwoners te informeren en te laten meedenken. Want dat is de bedoeling: de inwoners gaan bepalen hoe de wijk energieneutraal wordt. Ruim 200 inwoners waren naar De Weijenbelt gekomen, het wijkcentrum. Een grote opkomst en het is een prachtige avond geworden met veel informatie, prachtge ideeën en veel mee-denk-kracht. Bij 14 tafels werd druk gediscussieerd en veel inwoners hebben zich al aangemeld om mee te willen helpen denken of doen.

Leeuwarder Courant geeft aandacht aan duurzame ambities gemeente Opsterland
29-6-2018

De Leeuwarder Courant heeft aandacht gegeven aan de duurzame ambities van gemeente Opsterland. De journalist vond het opvallend dat deze gemeente energieneutraal wil worden in 2035. Eén van de weinige gemeente in Friesland die dit zo expliciet in het coalitieakkoord heeft verwoord. En omdat ik tijdens de coalitieonderhandelingen de onderhandelende partijen had geadviseerd, belde de journalist mij om te horen hoe dat was gegaan en over mijn rol. Op de vele vragen die de partijen destijds hadden heb ik antwoorden gegeven of scenario's geschetst. En daar heeft het nieuwe college keuzes in gemaakt en dit vervolgens vertaalt naar het coalitieakkoord.

Het interview is te lezen in het bijgevoegde bestand of via de link: http://www.lc.nl/friesland/Elke-plattelandsgemeente-kan-in-2035-energieneutraal-zijn-23322113.html

Bernice Noteboom in Zwolle
7-6-2018

Bernice Noteboom, de meevoudige expeditieleidster naar de Noordpool, gaf 7 juni een lezing in Zwolle. Hoe vul je leiderschap in onder extreme omstandigheden, hoe maak je keuzes en hoe bereid je je voor. En natuurlijk ging ze in op de klimaatverandering. De airco van de aarde smelt, de noordpool. En daardoor is het evenwicht wat we eeuwen kenden tussen een koude noordpool en een warme evenaar verstoord. Als gevolg van de smeltende ijskap en dus warmere noordpool ontstaan er veel meer wervelingen in de luchtstroom met als gevolg meer oorkanen en heftige regenbuien. Verzekeraars denken na om schades als gevolg van heftige stormen of hagelbuien niet meer te vergoeden. En als dat gebeurt dan gaan we naast het andere weer en met water vol gelopen straten ook financieel de klimaatverandering voelen. Door stijging van de CO2 uitstoot stijgt de temperatuur op aarde en smelt onze airco.

Prachtig mens, mooie avond, goed georganiseerd door ELLLA, zie: http://www.ellla.nl/aanbod/masteravond/masteravond-bernice-notenboom/

Congestival Overijssel
31-5-2018

Alliantie Overijssel, waar diverse partners in samenwerken om het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO) vorm te geven, heeft een groot festival georgansieerd in het PEC Zwolle stadion. Meer dan 200 bestuurders, adviseurs, projectleiders, beleidsmakers en initiatiefnemers konden elkaar ontmoeten. Over hele diverse onderwerpen kon je meediscussieren, echter de rode draad was steeds weer de energietransitie met de doelstelling 20% hernieuwbare energie in Overijssel in 2023. Een grote opgave waar partijen elkaar in hebben te vinden, ook de lokale energe initiatieven in Overijssel. Namens IM@Overijssel was ik ook aanwezig. Zie: https://www.nieuweenergieoverijssel.nl/congres-nieuwe-energie-overijssel/

Bijdrage leveren bij coalitieonderhandelingen gemeente Opsterland
30-5-2018

Op 30 mei mocht ik op verzoek van de onderhandelende partijen in gemeente Opsterland (Friesland) als specialist duurzaamheid de partijen meenemen in de kansen en risico's voor een energieneutrale gemeente. Als we energieneutrale gemeente willen worden, wat betekent dat dan? In een erg leuke zetting in Allardsoog (Bakkeveen) ontmoeten de partijen elkaar wekelijks onder leiding van formateur Anne-Wil Lucas. Op één van die avonden mocht ik dus komen om de discussie over duurzaamheid te ondersteunen. Wat ontzettend gaaf om te doen en wat heerlijk praktisch om keuzes aan de partijen voor te leggen.

Wat erg bijzonder is in mijn ogen, is dat er een journalist bij alle besprekingen zit die een aantal artikelen over de onderhandelingen heeft geschreven in de plaatselijk krant. Deze artikelen zijn gebundeld in een uitgave. Ik word ook aangehaald onder de kop "goede raad is goedkoop", paragraaf 9, blad 12: zie: https://www.opsterland.nl/gemeenteraad/dsresource?objectid=78d8b09a-5ef2-4ab3-87e2-e2a05c80bcc7

En nog 4 kandidaten geslaagd voor IRIS-opleiding
25-5-2018

En op de tweede examendag van IRIS zijn ook alle 4 kandidaten geslaagd. Dat maakt dat 9 kandidaten de training succesvol hebben doorlopen en met diploma op zak doorkunnen stromen naar bijvoorbeeld de HBO-opleiding DHM, zie: http://www.dhm.nl/

Snelkookpansessie Duurzaam Wesepe
23-5-2018

Deze avond werd in Wesepe een pilot uitgevoerd met een zogenaamde snelkookplansessie. In korte tijd veel informatie geven door professionals waar de initiatiefnemers door geprikkeld worden en kunnen versnellen. In Wespe was de vraag om meer inzicht in content marketing te krijgen (met welke boodschap bereik je wie en wanneer) en over de verschillende subsidie regelingen voor aanleg van zonnepanelen op dak of land. The Post uit Zwolle gaf een toegesneden inleiding over content marketing en vanuit IM@Overijssel werd de Postcoderoosregeling en SDE+ regeling toegelicht om zonnepanelen-pareken te ontwikkelen. In korte tijd veel informatie als beloofd!

Eerste 5 kandidaten geslaagd voor opleiding IRIS
18-5-2018

Vrijdag 25 mei was de eerste van twee examendagen van de training IRIS (IRIS Security Management). Dat leverde de eerste 5 kandidaten op die succesvol hun werkstuk hebben verdedigd met weer mooie partijkvoorbeelden!

Zie: http://www.iriscursus.nl 

Lunchsessie met Ruud Koornsta (energiecommissaris)
16-5-2018

De Zwolse wethouder duurzaamheid, Michiel van Willigen, heeft Ruud Koornstra (Energiecommissaris) uitgenodigd voor een lunchsessie op het Stadhuis in Zwolle. Aanleiding is de ambitie van gemeente Zwolle om de wijk Berkum per 2025 energieneutraal te laten zijn en dus aardgas vrij. In mijn rol als project manager van dit vraagstuk ben ik aangeschoven en hebben we met een groep gekeken naar de uitdagingen die voor liggen en de oplossingen die Ruud Koornstra aanbiedt. Interessante sessie die zeker vervolgd gaat worden.

IRIS Security Management training ISM-43
6-4-2018

Op vrijdag 30 maart en 6 april hebben Udo Jonker en ik weer het theorieblok gegeven van de IRIS Security Management opleiding (ISM). Via het inventariseren van risico's en het analyseren hiervan zijn we weer tot plannen van aanpak gekomen. Met 13 deelnemers een mooie groep. De deelnemers gaan de komende 6 weken bezig met hun werkstuk (een praktijk voorbeeld) die zijn op 18 resp. 25 mei zullen presenteren. 

In het najaar start de volgende ISM-opleiding. De data voor de theoriedagen zijn op 12 en 19 oktober gepland en de examendagen op 30 november en 7 december. Voor nadere informatie en inschrijven zie de website van IRIS cursus: http://www.iriscursus.nl/

Energietransitie versnellen met lessen uit "Wind op Land"
22-3-2018

De Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu hebben samen een 4-tal "Wind op land" projecten geanalyseerd en hier lessen uit getrokken. "Wind op land" staat voor grote windmolens van 3MW of meer. Op 22 maart hebben zij een gezamenlijke seminar georganiseerd in Utrecht om hun bevindingen te presenteren en vanuit diverse invalshoeken te kijken naar het versnellen van de energietranstitie. Immers "Wind op land" is geen doel op zich, het is een belangrijk middel om het doel CO2 neutraal te halen in 2050. De vier onderzochte projecten zijn Oostpolder Groningen, Emmen Drenthe, Windplan Blauw Flevoland en De Spinder in Noord Brabant. Belangrijke conclusies zijn onder andere het eerlijk verdelen van de lusten en lasten en participatie door de omgeving. Zie voor het rapport: https://www.nmu.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2018/03/SAMEN-VERDER-MET-WINDENERGIE-OP-LAND-Natuur-en-Milieufederaties-en-Natuur-en-Milieu.pdf

Die middag is aansluitend een Green Deal gesloten tussen 27 organsiaties om de betrokkenheid van belanghebbenden bij grootschalige duurzame energieprojecten als windmolens en zonneweides te verbeteren.

Bijpraten met Energiecommissie PS Overijssel
14-3-2018

De Energiecommissie van Provinciale Staten Overijssel wordt periodiek bijgepraat over de vorderingen vanuit het ambitieuze programma NEO (Nieuwe Energie Overijssel). Zie: https://www.nieuweenergieoverijssel.nl/ Deze middag stond de voortgang van de Lokale Duurzame Initatieven op het programma. Ik mocht een bijdrage leveren door mijn ervaringen te delen vanuit Duurzaam Hoonhorst en als initiatieven makelaar IM@Overijssel. Mijn stelling die middag was: "Mijn verwachting is dat de Lokale Initiateven niet de giga-grote projecten gaan uitvoeren die vele TeraJoules duurzaam gaan opwekken, echter de Lokale Initiatieven zijn onmisbaar de gedragsverandering bij inwoners te bewerkstelligen." In mijn overtuiging zijn het juist de Lokale Initiateven die dicht bij de inwoners staan en daar de bewustwording van duurzame energie en het besparen van energie kunnen overbrengen. Inmiddels zijn er zo'n 80 Lokale Initaiteven en die brengen een behoorlijke beweging op gang.

Duurzaamheid in St. Isodorushoeve
15-2-2018

Gemeente Haaksbergen is samen met de provincie Overijssel met een project gestart om in alle kernen van de gemeente de discussie rond duurzaamheid en energieneutraliteit op gang te brengen. Er was in 2017 al eens een startavond waar ik ook een bijdrage mocht leveren en in januari is in Buurze een eerste dorpsavond georganiseerd. En dus nu gevolgd door St. Isodorushoeve. Jolanda Kemna heeft een inleiding gehouden over haar ervaringen in Vasse en ik heb verteld over ons verhaal in Hoonhorst. In de voetbalkantine hebben we vervolgens met 30 mensen gediscussieerd over duurzaamheid en wat de inwoners en het dorp kunnen doen. Van zonnepanelen, tot energiebesparen, uitwisselen van lokale producten tot windmolens. Alles is voorbij gekomen. In april wordt een avond voor Haaksbergen georgansieerd en vervolgens gaat NMO alle input verzamelen en dit in een rapport met aanbevelingen aanbieden aan de nieuwe raad.

Ruud Lubbers overleden
13-2-2018

Oud-premier Ruud Lubbers is overleden. Vanuit Duurzaam Hoonhorst heb ik het genoegen gehad hem een aantal keren te spreken. Hij heeft onder andere in april 2011 de eerste laadpaal voor elektrische auto's in de gemeente Dalfsen in Hoonhorst geopend samen met Burgemeester Han Noten. Als voorzitter van de vakjury Duurzaam Dorp 2011 hebben we intensiever contact gehad en heeft hij onder andere mede-juryleden Wubbo Ockels, Vera Dalm (Milieu Centraal) en Jacco Vonhof (VNO/NCW) naar Hoonhorst gehaald.

Steenwijkerland energieneutraal
18-1-2018

Gemeente Steenwijkerland wil energieneutraal worden. Dat willen wel meer gemeenten (of eigenlijk moeten ze dat wel worden vanwege het akkoord van Parijs (2015)). Alleen wat bijzonder in de aanpak van gemeente Steenwijkerland is, is dat met de G1000-methode ideeën bij inwoners worden opgehaald en die ideeën ook worden omgezet in plannen. Deze plannen worden vervolgens in april aan de gemeenteraad gepresenteerd. Ik mocht vanavond als inspirator/expert voorzitter aanwezig zijn bij de tafel over participatie en mijn ervaring met overheden versus burgerinitiatieven. In drie ronden van een half uur heb ik een groot aantal betrokken inwoners gesproken. Leuk!

Interview over Buurkracht in Hoonhorst
28-12-2017

Vanaf 2013 is (Duurzaam) Hoonhorst een van de buurten die meedoet met Buurkracht (zie: http://www.buurkracht.nl), het initiatief om samen met je buren energie te besparen. In dit interview reflecteer ik op hoe ik hier tegenaan kijk en waarom duurzaamheid voor mij zo van belang is. We hebben immers maar één aarde!

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=bV5O6EcP8Uc

Buurkracht diner met als gast Marian Minnesma, directeur Urgenda
12-12-2017

Samen met enkele andere Buurkracht wijken, oa Groen Gebogen uit Dalfsen en twee wijken uit Amersfoort, heb ik namens Duurzaam Hoonhorst mogen aanschuiven bij het Buurkracht-diner. Als speciale gast was Marian Minnesma, directeur Urgenda, hierbij aanwezig. Samen hebben we gekeken naar en gesproken over onze initiatieven. Kijken naar de kracht en waar we met de kennis van nu andere zouden hebben geopereerd. Inspirerend om zo met elkaar in gesprek te zijn. Aan een prachtig eetkamer in het centrum van Naarden Vesting hebben we heerlijk gegeten. Ook hebben we het nieuwe energiespel "waar krijg jij energie van?" van Buurkracht gespeeld. Zie het You Tube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=bAeE0Y9Yy6w

Eerste geslaagden ISM-42 opleiding
1-12-2017

Op 1 december was de eerste (van twee) examendagen voor de IRIS Security Management opleiding (ISM-42). Alle 5 kandidaten die examen deden zijn geslaagd. Ook nu waren het weer mooie werkstukken die werden gepresenteerd. Gefeliciteerd allemaal!

Presentatie over Duurzaamheid voor Huurderplatform Hellendoorn
29-11-2017

Bij de vergadering van het Huurdersplatform in Hellendoorn (gekoppeld aan woningbouwcorporatie Reggewoon) mocht ik een presentatie geven over wat duurzaamheid nu inhoudt en hoe je daarzelf ook invulling aan kan geven. Ook wanneer je in een huurhuis woont. Daar zijn natuurlijk legio voorbeelden van. Denk aan de keuze van je elektrische apparaten (wasmachine, droger, koelkast en diepvries) wanneer die vervangen moeten worden. Verder natuurlijk de verlichting, tochtstrips, een brievenbusborstel en waterbesparende douchekop. Deze zijn allemaal energie gerelateerd. Echter duurzaamheid is ook hoe je met de buren omgaat, eventueel je eigen voedsel verbouwt, hoe je met recyclen en restafval omgaat of ook een auto kunt delen. Legio mogelijkheden dus, ook wanneer je in een huurhuis woont!

Kennisfestival provincie Overijssel
10-11-2017

Op 10 november vond het Kennisfestival voor Lokale Duurzame Energieinitiatieven plaats in Zwolle. Gastheer was Enpuls (onderdeel van de Enexis-Groep). Met een centraal gedeelte, waarin onder andere 4 initiatieven hun pitch hielden in het kader van de Energy Pitch Overijssel. Groen Gebogen uit Dalfsen won uiteindelijk de eerste prijs met haar plan om een watercentrale in de Vecht nabij Dalfsen te plaatsen. Verder was Ruud Kornstra (de nationale energiecoördinator) een van de sprekers. Erg inspirerend, hij ziet Nederland als Amsterdam, één grote stad. In dat geval woon ik (nu nog Zwolle) eigenlijk in Amsterdam Oost. Interessante kijk op de wereld en zijn perspectief.

Jolanda Kemna (collega initiatieven makelaar voor de provincie Overijssel) en ik hebben samen een stoomcursus gegeven over de "do's and don'ts" bij lokaal initiatieven. Daar kwamen erg praktische tips in naar voren. Zie hiervoor: https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2017/11/Stoomcursus-beginnende-initiatieven.pdf

Amsterdam Security Expo 2017 (ASE2017) in Rai
1-11-2017

Van 30 oktober tot en met 2 november wordt de Amsterdam Securiy Expo gehouden, afgekort ASE2017. Met de IRIS Security Management opleiding staan we ook op deze vakbeurs. Samen met Sern (register security titels) en DHM (post-HBO opleiding op security gebied) hebben we een stand en informeren we bezoekers over ons opleidingenaanbod. En wie zich tijdens de beurs aanmeldt voor de IRIS training in 2018 (voorjaar of najaar) ontvangt € 100,- korting. Zie ook: http://www.iriscursus.nl

Bijdrage leveren dorpendag BOKD in Grolloo
27-10-2017

Vrijdag 3 november mag ik een bijdrage leveren aan de Drentse Dorpendag die door de BOKD en gemeente Aa en Hunze wordt georgansieerd in Grolloo. Naast een plenaire bijdrage over de toekomst en kansen van kleine dorpen ben ik later bij 1 van de 10 workshops inbrenger van mijn ervaring van Duurzam Hoonhorst. Zie voor het programma: https://www.bokd.nl/nieuws/informatie-en-aanmelding-drentse-dorpenmiddag-3-november/

Ingesproken bij Raad gemeente Dalfsen
16-10-2017

De Duurzame Dorpen in gemeente Dalfsen hebben een aantal keren kunnen meedenken rond het duurzame beleid van dezelfde gemeente. Duurzaam Hoonhorst is een van die dorpen. Vanuit deze stichting was de behoefte om ons geluid ten aanzien van het uitvoeringsprogramma te laten horen. Hiertoe heb ik ingesproken bij de Raadscommissie tijdens haar vergadering op 16 oktober. Groen Gebogen, de cooperatie vanuit het dorp Dalfsen, heeft ook ingesproken.

Zie voor een kort verslag op Dalfsen Net: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/335852/duurzame-dorpen-laten-felle-kritiek-horen.html

Opleiding ISM-42 gestart
13-10-2017

Op vrijdag de 13-de is de opleiding IRIS Security Management ISM-42 gestart. Met 12 deelnemers weer een mooie club mannen met diverse achtergronden. Samen met JonkerZwolle verzorg ik deze training. Volgende week dag 2. Voor meer informatie zie: http://www.iriscursus.nl/

Duurzaam Haaksbergen
4-10-2017

Als Initiatieven Makelaar provincie Overijssel en met mij ervaring met Duurzaam Hoonhorst heb ik een bijdrage geleverd aan de bijeenkomst Duurzaam Haaksbergen. De gemeente Haaksbergen wil graag dat in haar (kerk)dorpen een duurzame beweging op gang komt. Samen met de provincie Overijssel en NMO is een programma ontwikkeld. Deze avond is een aftrap gegeven om verder te groeien in 5 thema's: groen, duurzame scholen, duurzame ondernemers, duurzaam wonen en duurzame kerkdorpen.

Verslag van de finale Dorpsvernieuwingsprijs op site Buurkracht
2-10-2017

Op de website van Buurkracht staat een leuk interview nav de finaledag Dorpsvernieuwingsprijs in Hoonhorst. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door de LVKK en Ministerie van BZK. Zie: https://www.buurkracht.nl/nieuws/hoonhorst-geeft-dorpsvernieuwingsprijs-door-aan-witteveen

Mooie finaledag Dorpsvernieuwingsprijs
23-9-2017

Zaterdag 23 september hebben drie dorpen gestreden om de titel van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017 die door de LVKK (Landelijke Vereniging Kleine Kernen) wordt toegekend. Beltrum, Garwerd en Witteveen zijn de drie dorpen die in de finale stonden en waren uit een voorselectie van 28 dorpen gekomen. Uiteindelijk is Witteveen (Drenthe) winnaar geworden.

Doordat Hoonhorst in 2015 deze prijs won, mochten zij de finale dag organiseren. In de ochtend hebben we aandacht gegeven aan het thema (klimaat)verandering en samenwerking. Onder andere door de pakkende presentatie van Christiaan Kuiper van Urgenda (http://www.urgenda.nl). Hierna was er maar liefst keuze uit 7 workshops, kennis café's en een presentatie. Van biologisch boeren in coöperatieve vorm, tot mobiliteit, energiebesparen en zorg. Hierna konden de 100 bezoekers bij diverse projecten in Hoonhorst kijken.

Voor een verslag in de media zie: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/334297/uitreiking-dorpsvernieuwingprijs-2017-in-hoonhorst.html

Programma finale Dorpsvernieuwingsprijs LVKK 2017 bekend
25-8-2017

Het definitieve porgramma voor de mini-conferentie op zaterdag 23 september rond de uitreiking van de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2017 is bekend. In de ochtend ontvangt Duurzaam Hoonhorst en Plaatselijk Belang Hoonhorst naar verwachting 200 bezoekers. Christiaan Kuipers van Urgenda gaat in op het thema circulaire economie. Hierna zijn er verschillende workshops en dat wordt vervolgdmet een knapzakwandeling langs de diverse projecten die Hoonhorst heeft gerealiseerd en wat vervolgens heeft geleid tot het winnen van de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs 2015. Vandaar dat Hoonhorst gastheer mag zijn.

's Middags neemt de LVKK (Landelijke Vereniging van Kleine Kernen) het programma over en wordt bekend gemaakt wie de winnaar wordt van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017.

Zie ook: http://www.lvkk.nl/

Commissie van Toezicht IRIS opleiding
18-8-2017

Eenmaal per jaar komt de Commissie van Toezicht van de IRIS opleiding bijeen. Als trainer voor deze IRIS opleiding zit ik ook in deze Commissie. Gedurende die bijeenkomst worden de laatste trainingen geëvalueerd en kijkt de 6-koppige commissie toe of op de juiste manier de examens zijn afgenomen, hoe de trainingen zijn gewaardeerd en uit welke sectoren de cursisten komen. Tijdens deze bijeenkomst zijn de ISM-40 (najaar 2016) en ISM-41 (voorjaar 2017) trainingen besproken. De trainingen zijn met een gemiddelde van 8,6 erg hoog gewaardeerd door de deelnemers. Ook is vooruit gekeken naar de nieuwe trainingen die zijn gepland voor het najaar 2-17 en voorjaar 2018.

Verder is besproken om weer deel te nemen aan de Safety & Security Beurs in Amsterdam (31 oktober - 2 november). Samen met SERN en DHM bemannen we de stand. 

Vraagbundeling voor aanleg glasvezel Vechtdal succes!
24-7-2017

De vraagbundeling om tot aanleg te komen voor glasvezel in het Vechtdal is zeer succesvol verlopen. Op 24 juli hadden maar liefst 63,3% van de potentiele aansluitadressen zich al aangemeld. Dat is ver boven de norm van 50% die Glasvezel Buitenaf had gesteld. Dat betekent dat vanaf september de uitrol van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Dalfsen, Ommen en deels Zwolle kan starten.

Jaren ben ik actief geweest om tot sneller internet te komen in het buitengebied. De backbone voor duurzaamheid en leefbaarheid op het platteland. In 2011 ben ik vanuit Duurzaam Hoonhorst betrokken geweest bij het project om samen met KPN te komen tot dat snellere internet. Middels VDSL techniek en met behulp van aanleg van glasvezel tot aan de straatkasten is toen een eerste stap gezet. Echter de wens om tot glasvezel in de woning of boerderij te komen bleef. Samen met andere Plaatselijk Belang verenigingen in de gemeente Dalfsen hebben we de krachten gebundeld. Vanaf 2014 ben ik als bestuurslid en later als adviseur bij Stichting Breedband Internet Dalfsen nauw betrokken geweest bij marktverkenningen en later bij de tot standkoming van afspraken met Glasvezel Buitenaf (CIF). Dat is nu dus succesvol afgesloten!

ASIS Security Management Congres Utrecht
8-6-2017

In Utrecht heb ik het ASIS Securit Management Congres 2017 bezocht. Thema was "het nieuwe werken" mede in relatie tot security vraagstukken. Hoe ga je om met de infromatie die medewerkers thuis beschikbaar moeten hebben om te kunnen werken? Hoe veilig is de data en zijn de systemen? En hoe makkelijk zijn die door anderen te benaderen of zelfs over te nemen? Voor mij diverse mooie aanknopingspunten voor de training ISM (Iris Security Management) die ik verzorg samen met JonkerZwolle. Cybercrime, hacking, phishing, randsomware, .......... De wereld van security is veel breder dan alleen fysiek (de camera en toeganscontrole). De rol van informatie en mensen spelen een crusiale rol. 

Hylco Nijp van HAN Arnhem-Nijmegen gaf ook een interessante lezing over de effecten van Het Nieuwe Werken. Hij brengt de psycologische kant van Het Nieuwe Werken boeiend bijeen in een aantal overzichtelijke modellen. Genoeg voer om nog eens over na te denken.

Genomineerd voor Duurzame Top 100 Trouw
2-6-2017

Dit jaar ben ik opnieuw genomineerd door de groslijst van de Trouw Duurzame top-100. Met 500 anderen sta ik op deze groslijst die door de jury wordt teruggebracht naar de Top-100. Ook in 2015 en 2016 stond ik op de groslijst, alleen tot een plaats in de Top-100 ben ik nog niet gekomen. Mogelijk dit jaar?

Erelid KV Leonidas Noordwolde
27-5-2017

Tijdens de receptie van het 75 jarige bestaan van korfbalvereniging Leonidas in Noordwolde (Friesland) ben ik samen met enkele anderen benoemd als erelid. Mijn vader is postuum benoemd als ere-voorzitter. Samen met mijn zus Anita, die de bloemen en felicitaties namens mijn vader in ontvangst nam, krijgen we de felicitaties van de huidige voorzitter van Leonidas Lourens Looyenga. 

Eind negentiger jaren heb ik diverse rollen in de korfballerij opgepakt, zowel voor de vereniging Leonidas zelf als ook voor de KNKV afdeling Friesland en het rayon Weststellingwerf. Tussen 1992 en 1997 was ik ondere andere voorzitter van Leonidas en tussen 1997 en 2005 voorzitter van de toernooicommissie van deze vereniging.

Tweede dag examen IRIS Security Management levert 4 geslaagden op
26-5-2017

Op de tweede dag van het examen voor de IRIS Security Management training zijn alle 4 kandidaten geslaagd. Zo hebben 9 deelnemers aan de ISM-41 training met succes het diploma gehaald. Van harte allemaal!

5 geslaagden IRIS Security Management
19-5-2017

Vandaag zijn weer 5 kandidaten geslaagd voor de IRIS Security Management training. Zij namen deel aan de groep ISM-41. Volgende week doen nog 4 kandidaten examen.

Interview over rol initiatievenmakelaar Overijssel
21-4-2017

In de nieuwsbrief van Buurkracht is een interview met mij opgenomen over mijn rol als initiatievenmakelaar Overijssel. Vanuit mijn ervaring met onder andere Duurzaam Hoonhorst ben ik in 2015 door de provincie Overijssel gevraagd mijn ervaring in te zetten voor andere dorpen en wijken die met duurzame projecten bezig willen. Het interview geeft dit mooi weer. Zie: https://www.buurkracht.nl/nieuws/interview-over-de-bijzondere-dingen-die-je-samen-voor-elkaar-kunt-krijgen?utm_source=news&utm_medium=email&utm_campaign=anb_apr_2017

Training IRIS Security Management ISM-41
7-4-2017

Groep 41 van IRIS Security Management is op 31 maart gestart en heeft haar tweede trainingsdag op 7 april gevolgd. Weer een mooie en gemixte groep met 11 cursisten, dit keer allemaal mannen. Iedereen is nu met hun studie opdracht bezig en zullen eind mei dit presemnteren tijdens de examendagen. Meer informatie kun je lezen op: http://www.iriscursus.nl/

In het najaar start deze training weer, aanmelden kan alvast.

TV-Oost besteedt aandacht aan uitreiking Europsese Dorpsvernieuwingsprijs
28-3-2017

In 2015 heeft (Duurzaam) Hoonhorst de nationale Dorpsvernieuwingsprijs gewonnen. Daardoor deed Hoonhorst namens Nederland in 2016 mee aan de Europese verkiezing in Hongarije. Daar won het dorp de tweede prijs. Op 28 maart is deze prijs officieel overgedragen aan Plaatselijk Belang Hoonhorst. Oa TV-OOst heeft daar aandacht aan besteed. Zie: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=265690

Erelid Hoonhorst
28-3-2017

Tijdens de algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang Hoonhorst zijn Antje Kingma, Evert-Jan Hof en ik benoemd als erelid van Hoonhorst vanwege onze bijzondere verdiensten voor het dorp vanuit de Stichting Duurzaam Hoonhorst. Meer dan 50 projecten, van klein tot groot, hebben we samen met heel veel vrijwilligers mogen uitvoeren. Oprecht dankjewel!

Ingesproken bij Raad gemeente Dalfsen
6-2-2017

De nieuwe kadernota Duurzaamheid staat op de agenda bij de Raad van gemeente Dalfsen. Vanuit Duurzaam Hoonhorst heb ik een inspraakreactie gegeven. Kern van de boodschap is: kun u een termijn koppelen wanneer u uw ambitie wilt realiseren, kun u het zich veroorloven windenergie uit te sluiten en past de meting van de GDI-index wel bij deze nota en uw ambitie. Bijgevoegd mijn uitgeschreven bijdrage.

TiMove
Van Leeuwenhoeklaan 23
8024 DS Zwolle
06-31787126
info@timove.nl
Interview in Leeuwarder Courant rond Opsterland Energieneutraal (juni 2018)
Download | 0,05 Mb
Artikel over breedband internet, november 2015
Download | 1,59 Mb
Timo over Duurzaam Hoonhorst
Download | 0,20 Mb
artikel NRC mbt Duurzaam Hoonhorst (2012)
Download | 0,09 Mb
artikel Streek mbt thuiswerklocatie Duurzaam Hoonhorst (2012)
Download | 2,86 Mb
artikel Trouw mbt Duurzaam Hoonhorst (2010)
Download | 0,22 Mb