skip to Main Content
Onder De Indruk Van Elon Musk

Onder de indruk van Elon Musk

Ik las onlangs de biografie van Elon Musk. Dit dikke boek van ruim 600 pagina’s is door Walter Isaacson geschreven. Hij, Walter, heeft hier ervaring mee en stelde meer biografieën samen, bijvoorbeeld van Steve Jobs en Albert Einstein. De biografie gaat niet in op zeer recente gebeurtenissen rond Elon Musk en zijn contact met en steun aan Donald Trump. Daar vind ik wel iets van, alleen ik ga vooral in op zijn rol als inspirerend leider van een aantal grote ondernemingen,

Elon Musk is vooral bekend van Tesla, Space X  en de overname van Twitter. Daarnaast runt hij nog drie bedrijven en is ook nog eens de rijkste man op aarde. Zonder dat Elon Musk deze biografie heeft gelezen, gaf hij toestemming om het boek uit te geven. Ik vond dat bijzonder, want een aantal passages zijn in mijn ogen best gevoelig. Toen ik het boek las kwam ik nog veel meer bijzonderheden tegen.

De geweldige drive van Elon Musk inspireerde en fascineerde mij. Hij heeft een heldere stip op de horizon, een sterke focus op resultaat en een ongekend pallet aan kennis en belangstelling. Ik was ook onder de indruk hoe hij naar nieuwe ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie kijkt en wat ook de keerzijde van die ontwikkelingen zijn. Die combinatie maakt hem denk ik ook zo interessant en succesvol, maar tegelijkertijd ook af en toe onuitstaanbaar.

Nog 66 maanden te gaan tot 2030 

Ongeveer 100 maanden voor 2030 is een belangrijk rapport van de IPCC verschenen, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. 2030 is een belangrijk jaartal om de doelen van het Klimaatakkoord Parijs, de Klimaatwet en van het Nationale Klimaatakkoord te halen. Nederland moet dan minimaal 55% van de broeikasgassen hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. Dat is nodig om de stijging van de temperatuur op aarde te beperken. Dit inspireerde mij om iedere maand tot 2030 een blog te gaan schrijven over de klimaatverandering en hieraan gerelateerde thema’s.

Elon Musk

Ik beken eerlijk, ik had mijn vooroordelen over Elon Musk. Een private ruimteonderneming Space X om mensen naar de ruimte te sturen. Waarom? Moet een Tesla-auto nu zo groot en duur zijn? Zijn zelfrijdende auto’s niet erg gevaarlijk? Wat heeft Tesla nu met Twitter te maken? Wie denk je wel dat je bent wanneer je de StarLink satellieten boven Oekraïne even gaat uitzetten om het internetverkeer te onderbreken, waardoor Oekraïne een geplande aanval op De Krim niet kan uitvoeren? Chips in hersenen plaatsen? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nu ik zijn boek las en veel meer achtergrond en overwegingen over deze beslissingen las, kan ik de man wel beter volgen. Hij is een man met een plan. Daarmee kun je het nog steeds oneens zijn over die plannen en beslissingen, alleen ik kan het wel beter snappen. Ik vond het interessant om die overwegingen en keerzijdes te lezen.

Drive

Elektrische auto’s, zonnepanelen en thuisaccu’s, satellieten rond de aarde, een missie naar Mars, vrijheid van meningsuiting op X (voormalig Twitter) en kunstmatige intelligentie. Met al deze en nog veel meer ontwikkelingen en producten is hij met zes verschillende ondernemingen onderweg. Bij al deze zes ondernemingen zit hij niet aan de zijlijn, hij is zeer actief, heeft een duidelijke missie, bedenkt onorthodoxe aanpakken en bemoeit zich tot in de details overal mee.  Hij is streng voor zichzelf en ook voor zijn omgeving. Met deze drive weet hij verschil te maken en doet hij dingen die velen voor onmogelijk houden. Dat levert hem soms kritiek op en ogenschijnlijk  trekt hij zich daar niets (weinig) van aan en gaat door. In veel gevallen lukt het hem ook en maakt hij het verschil. Dat spreek mij erg aan.

Energietransitie heeft Elon Musk achtige figuren nodig

Met zijn aanpak om de elektrische auto toegankelijk te maken voor een breed publiek, om uiteindelijke fossiel aangedreven auto’s te vervangen, is hij trendsetter. Met de zonnepanelen en thuisaccu’s om zelf energie op te wekken en op te slaan heeft Elon Musk ook een boost gegeven om zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Elon Musk heeft, wat je mening ook maar over hem is, een belangrijke rol in de energietransitie.

In die zin ben ik reuze benieuwd hoe hij, of andere Elon Musk achtige mensen, aan innovatieve en baanbrekende oplossingen kunnen werken om de temperatuurstijging op aarde onder 1,5 graad te houden. Kunnen we zonder grootschalige opwek van energie? Kunnen we hernieuwbare energie opwekken zonder overlast op de omgeving? Of hoe kunnen we CO2, methaan en andere broeigassen veilig ‘verwerken’. Volgens mij kan de energietransitie nog wel een aantal Elon’s gebruiken.